Blog

Gast blogger Annemieke

Bednest trilogie deel 2: mijn eerste ervaringen

Voor de review van de Bednest schrijf ik een trilogie. Waar ik in deel 1 het verhaal achter de Bednest en mijn verwachtingen gedeeld heb, kom ik in deel 2 terug op mijn eerste ervaringen en blik ik terug op mijn verwachtingen en of deze (al) zijn uitgekomen. 

 

De Bednest als cosleeper, reiswieg, Moses basket en wieg

Door het ontwerp van de Bednest is deze erg veelzijdig en kan je het op vele verschillende manieren gebruiken. Vooralsnog hebben wij de Bednest met name gebruikt als cosleeper en als wieg. In de kraamweek en de week erna hebben we Tim steeds in de Bednest gelegd, zowel boven als beneden. Het gaf ons een goed gevoel dat hij dan zowel overdag als ’s avonds in hetzelfde bedje sliep. Doordat het niet zwaar en makkelijk te tillen is, was dit een ideale uitkomst. De Bednest paste bij ons niet in de box, maar door twee bijzet tafeltjes tegen elkaar aan te zetten kon het daar goed op staan en stond het ook stevig en veilig. Op die manier kon grote zus Milou er wel naar kijken, maar er niet bij zonder dat we haar hielpen. Het verschil tussen slapen in de Bednest of in de bak van de kinderwagen zit met name in de veiligheid: de zijwanden van de Bednest zijn luchtdoorlatend en hierdoor hoef je niet bang te zijn dat de luchtstroom van het kindje niet goed is. ’s Nachts is het ook nog handig dat je door de zijwanden heen kunt kijken. Wanneer ik dacht dat Tim wakker lag, scheen ik heel voorzichtig vanaf de zijkant met mijn lampje van de telefoon om te kijken of dat ook zo was. Hierdoor hoefde ik niet van bovenaf te schijnen, waardoor het licht vol in zijn gezichtje scheen en hij hier mogelijk wakker van kon worden.

Het gebruik als cosleeper en wieg

De eerste zes weken heeft Tim bij ons op de kamer geslapen en fungeerde de Bednest heel goed als cosleeper. Het grootste voordeel vond ik dat ik Tim na een voeding heel makkelijk in zijn bedje kon leggen, zonder dat ik hem daarvoor echt moest tillen. Hierdoor merkte hij nauwelijks dat hij verplaatst werd en sliep hij rustig verder. Vervolgens was de zijkant weer makkelijk omhoog te zetten. De momenten dat Tim veel last had van darmkrampjes kon ik over zijn buikje aaien. De zijkant klikte ik makkelijk los en legde ik op mijn matras neer, waardoor ik zelf nog comfortabel in bed lag op mijn zij. Zo aaide ik met één hand over zijn buikje, terwijl ik met de andere hand een speentje in zijn mond kon houden, waardoor hij rustiger werd en vervolgens weer in slaap kon vallen.

Na zes weken hebben we besloten om Tim op zijn eigen kamertje te laten slapen overdag en na zeven weken ook ’s nachts. De reden hiervoor is met name de vele geluidjes en kreuntjes die Tim ’s nachts maakte, waardoor ik meer wakker lag dan sliep. Constant had ik het idee dat hij last had, honger had of niet goed lag, waardoor ik voorzichtig ging kijken. Tim deed dit in zijn slaap en sliep rustig verder en ik lag wakker. Nu hij op zijn eigen kamer ligt, slapen we allemaal een stuk beter! Voor de overgang van het slapen op onze kamer naar zijn eigen kamer hebben we eerst het wiegje in de ledikant geplaatst, zodat hij wel in hetzelfde bedje sliep, maar alleen in een andere omgeving. Dit leek erg goed te werken, want zonder problemen slaapt hij nu op zijn eigen kamertje!

Het gebruik als reiswieg

Vooralsnog zijn we met Tim niet op pad geweest waarbij hij ergens moest slapen. Uiteraard zijn we wel gaan wandelen, maar dan lag hij lekker in de kinderwagen. Met Pasen gaan we voor het eerst een paar dagen weg. Ik neem dan zeker de Bednest mee, zodat Tim daar lekker in kan slapen. Los van het slapen in zijn eigen vertrouwde bedje heeft het ook nog een voordeel dat we geen tweede campingbedje hoeven aan te schaffen. We vinden Milou nog wat te klein om in een eigen bed te slapen, dus gebruiken het campingbedje nog voor haar. Omdat de Bednest ook makkelijk mee te nemen is, inclusief de standaard, is dit geen extra ballast. Het lijkt me ideaal!

Slapen bij mama in bed

De Bednest biedt een goed alternatief voor het niet in bed slapen bij mama. Doordat je makkelijk contact kan maken met de baby terwijl hij in eigen bedje ligt, is het minder vaak nodig dat hij bij je ligt. In vergelijking tot de eerste paar weken van Milou heeft Tim veel minder bij mij in bed gelegen, omdat ik de zijkant van de Bednest open had staan en ik op die manier contact met hem kon maken. Maar natuurlijk zijn er ook momenten geweest dat Tim bij mij in bed heeft geslapen. Met name na een voeding, wanneer ik op mijn zij borstvoeding gaf, vielen we wel eens samen in slaap. Bang om op hem te gaan liggen ben ik niet geweest en onbewust sliep ik ook veel lichter. Ondanks het feit dat de Bednest een veel veiligere keuze is, was het wel gezellig soms!

Ervaringen met de borstvoeding

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat wanneer je baby in een cosleeper slaapt, de kans op een succesvolle borstvoedingsperiode vergroot wordt. Aangezien de eerste periode van borstvoeding geven bij Milou niet heel soepel verliep en ik wel weer graag borstvoeding wilde geven, was ik met name hier erg benieuwd naar! Op dit moment kan ik niet anders zeggen dan dat de borstvoeding heel goed verloopt. Natuurlijk heb ik ook wel wat strubbelingen gehad in het begin en kan er nog steeds wel een dag zijn dat het minder soepel verloopt dan een andere dag, maar overall gezien gaat het heel goed!

Natuurlijk realiseer ik me, dat ik niet kan aantonen dat het niet goed gegaan zou zijn, als Tim niet in de Bednest zou slapen. Wel kan ik me goed voorstellen, dat wanneer je als moeder veel contact hebt met je baby, dit ten goede komt aan het geven van borstvoeding. Zoals hierboven al even beschreven is, is het makkelijker om je baby na een voeding rustig terug te leggen in de Bednest zonder dat de baby daar echt wakker van wordt. Na een voeding hield ik Tim daarom vaak nog even langer bij me en tegen me aan, omdat ik niet bang was dat wanneer ik hem weg zou leggen, hij wakker zou worden en mogelijk een powernap gedaan zou hebben en vervolgens wakker zou blijven. Ook kan ik me voorstellen dat een goed uitgeruste baby beter aan de borst drinkt. Doordat Tim goed slaapt in de Bednest en hij nauwelijks wakker wordt als ik hem na de voeding in bedje terug legde, was hij veelal uitgerust en dronk daardoor ook goed aan de borst.

Bedje makkelijk schuin zetten

De standaard waar de Bednest op staat is makkelijk op te zetten. Dit onderstel kan je goed bevestigen met een band aan je eigen bed, zodat het strak tegen je bed staat en de baby niet tussen de Bednest en jouw bed kan vallen wanneer de zijwand open staat. Het verstellen van de standaard in verschillende hoogtes gaat met behulp van een soepel schuifmechanisme en kan ook makkelijk terwijl deze bevestigt is aan je bed; hiervoor hoef je dus niet de band te verstellen. Vanaf het eerste moment dat Tim in de Bednest slaapt heb ik de ene kant (de kant waar het hoofdje ligt) hoger staan dan de andere kant. Op die manier ligt hij altijd iets hoger na een voeding. Niet altijd komt er direct na de voeding een boertje bij Tim. Als hij na een tijdje nog steeds geen boertje heeft gedaan, kan ik hem toch met een gerust hart in zijn bedje leggen zonder dat hij al te veel last heeft van een boertje dat hem dwars zit. Tim heeft (vooralsnog) geen last van reflux, maar ook dan kan ik me zeker voorstellen dat het schuin zetten van het bedje erg fijn is. In de eerste week was Tim al erg verkouden, met name een verstopte neus. Vooral bij hoesten is het erg plezierig dat je het bedje makkelijk schuin kan zetten.

Wij hebben een bed welke je met behulp van een motor rechtop kan zetten. Ideaal voor de borstvoeding en om met Tim nog even lekker rechtop te zitten. Ook wanneer ik gebruik maak van de motor hoef ik niet de band van het onderstel losser te maken, want deze schuift makkelijk mee waardoor dit ook zonder problemen kan.

De zijwand van de Bednest

Waar ik ook erg benieuwd naar was voor ik de Bednest in gebruik nam, was hoe het zou liggen als de zijwand open ligt. Ik moet zeggen dat me dit erg meevalt! Zodra ik de zijwand open heb liggen en Tim ligt in zijn bedje, leg ik mijn hoofdkussen over de zijwand heen. Het bovenste houten balkje van de zijwand drukt dusdanig in mijn matras dat ik dat niet voel. Op die manier lig ik ook comfortabel als ik de zijwand open heb liggen en Tim over zijn buikje wil aaien of even de speen in zijn mond wil houden.

De toekomstige Bednest heeft niet meer de mogelijkheid om de zijwand tot halverwege open te klappen. Vooralsnog heb ik niet één moment gedacht dat het jammer was dat de zijwand niet tot halverwege open zou kunnen; ik vind het totaal geen gemis!

Eerste conclusie na kortdurend gebruik

Terugkijkend naar mijn verwachtingen en de eerste ervaringen bij het in gebruik nemen van de Bednest kan ik niet anders zeggen dan dat ik erg positief ben! De Bednest brengt vele voordelen met zich mee! De Bednest is makkelijk in gebruik, voldoet aan de meest recente richtlijnen van veilig slapen en kan een lange tijd mee.

Groetjes Annemieke van Alles over je kind .nl