Gast blogger Annemieke
Bednest trilogie deel 1: mijn verwachtingen
In deze trilogie deel ik het verhaal achter de Bednest, mijn verwachtingen en de korte en lange termijn ervaringen. Inmiddels is ook deel 2 verschenen waarin ik mijn eerste ervaringen met jullie deel!
Voor de komst van de kleine man ben ik op zoek gegaan naar een (nieuwe) wieg. Milou heeft de eerste periode ook bij ons op de slaapkamer geslapen en wij waren hier erg blij mee. Destijds heb ik een wieg voor Milou kunnen lenen, maar dat was voor deze keer geen optie, ze is zelf net bevallen van een jongetje, dus heeft de wieg zelf nodig!
Vandaar dat ik eind oktober op zoek ben gegaan op het internet naar een wiegje en heb ik gekeken wat er zoal op de markt was. Zelf zijn wij een groot voorstander van de veiligheidseisen die gesteld worden aan het slapen in een wiegje, dus met deze in mijn achterhoofd ben ik gaan zoeken. Al snel kwam ik op de website van Bednest.nl terecht en kwam ik hier de zogenaamde Bednest tegen. Een voor mij, op dat moment nog, totaal onbekend wiegje. Toch trok dit wiegje wel gelijk mijn aandacht: mooi design, niet te zwaar, mooi formaat, verschillende prijzen gewonnen (beste babywiegje van het jaar 2010, 2011, 2012 en 2013) én het lijkt te voldoen aan de eisen voor veilig slapen (wetenschappelijk gezien de veiligste manier van slapen). Na het lezen van de informatie op deze site ben ik eens verder gaan zoeken op Google en op de website van www.veiligheid.nl
Mijn gevoel werd bevestigd en ik werd eigenlijk alleen maar enthousiaster over deze mooie wieg! Dus besloot ik contact op te nemen met Gerbo en Esther van Bednest.nl Naar wat mailwisseling ben ik begin november Esther en Gerbo gaan op zoeken in Bussum om de Bednest op te halen en om het verhaal achter de Bednest te horen, goede instructies te krijgen en natuurlijk ook een demonstratie. Voor Allesoverjekind mag ik mijn verwachtingen en ervaringen delen over de Bednest de komende tijd!
Mijn verwachtingen van de Bednest
Uiteraard heb ik, naast het lezen van de verschillende verhalen op internet, zo ook mijn eigen verwachtingen van de Bednest. De Bednest is ontworpen als cosleeper, reiswieg, Moses basket en wieg, dat zowel aan het bed bevestigd kan worden, maar ook alleen kan staan op het moment dat je er bijvoorbeeld voor kiest om de baby op zijn eigen kamer te laten slapen. Mogelijk is de overgang van het wiegje en slapen bij de ouders op de kamer naar het slapen in een ledikant en alleen, dusdanig groot, dat je hiermee een mooie tussenoplossing kan bieden: wel alleen in een kamer slapen, maar toch in het eigen, vertrouwde bedje. Ook wanneer je op vakantie gaat of ergens op bezoek gaat, is de Bednest makkelijk in elkaar te klappen en mee te nemen, zodat de baby ook op een andere plek wel in zijn eigen vertrouwde bedje slaapt.
Bij Milou hebben we nog regelmatig nachten gehad waarbij ze op een aankleed kussen tussen ons in lag, uiteraard legden we haar wel hoger tussen ons in niet onder ons dekbed. Je merkte dat ze hier wel rustig van werd omdat ze dicht bij papa en mama was, maar veilig is het natuurlijk niet. Hierin lijkt mij de Bednest dus een ideale uitkomst: een veilig en lekker slapende baby, dicht bij mama, die op deze manier zelf ook nog kan uitrusten, omdat ik niet bang hoef te zijn dat ik op de baby ga liggen en dus ongestoord in slaap kan vallen. Daarnaast kan ik me voorstellen dat dit ook de band versterkt tussen moeder en kind; je kan makkelijk contact maken met de baby wanneer hij onrustig is door even een zijde open te zetten.
Daarnaast is een veel gehoorde term ‘wiegendood’, iets wat je op veel sites tegenkomt en waar ook op het consultatiebureau voor gewaarschuwd wordt. Dit is natuurlijk één van de grotere angsten van een ouder, waardoor veiligheid een nog meer beladen onderwerp wordt. In het geval van de Bednest is ook onderzoek gedaan en het onderzoek wijst uit dat cosleepers, zoals de Bednest, de kans op wiegendood halveren.
In het kader van veilig slapen, worden er tegenwoordig ook vraagtekens gezet bij het feit of je de bak van de kinderwagen in de box mag zetten waar het kindje dan kan slapen. Dit onder andere vanwege het feit dat de bak zijdelings geen ventilatie mogelijkheden heeft en hierdoor de uitgeademde lucht met afnemend zuurstofgehalte blijft hangen, waardoor een baby kan versuffen en het bewustzijn kan verliezen. De Bednest is makkelijk te tillen en heeft zijwanden welke luchtdoorlatend en doorzichtig zijn. Hierdoor kan je vanaf de zijkant de baby zien liggen en hoef je niet bang te zijn dat de luchtstroom van het kindje niet goed is.
Mijn eerste periode van borstvoeding geven, ging bij Milou niet heel makkelijk. Onder andere doordat het toeschietreflex een langere tijd uitbleef en Milou daardoor te lang moest wachten voordat er voeding kwam, maakte dat ik de eerste maand alleen maar gekolfd heb, om op die manier wel borstvoeding te kunnen geven. Na een maand ging het gelukkig beter, met hulp van een lactatiekundige.
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat wanneer je baby in een cosleeper slaapt, de kans op een succesvolle borstvoedingsperiode vergroot wordt. Hier ben ik zelf dus ook erg nieuwsgierig naar! En deze ervaringen zal ik in mijn tweede deel van deze blog ook met julie delen! En mocht het zo zijn dat de kleine man door middel van een keizersnede ter wereld komt, dan is het voor mij makkelijker om de baby uit zijn bedje te halen en een voeding te geven.
Wat ik ook een groot voordeel van de Bednest vind, is dat het onderstel in verschillende standen gezet kan worden. Hierdoor kan je het bedje een beetje schuin zetten, bijvoorbeeld na een voeding. Maar ook bij reflux, het hebben van boertjes, maagkrampjes en verkoudheid kan het schuin zetten van het bedje verlichting bieden. Wel is het hierbij van belang om het bedje kort op te maken, zodat de voetjes tegen de rand komen en de baby dus niet naar beneden kan glijden.
Waar ik als laatste nog benieuwd naar ben is of je last hebt van de houten spalk die in één zijde bevestigt zit. De toekomstige Bednest zal geen zijde meer hebben die tot halverwege open kan en zal dus ook geen houten balk meer hebben in het midden; hierdoor zul je dit mogelijke issue in de toekomst niet hebben. Ik verwacht wel dat je hier iets op kunt verzinnen wanneer je hierdoor minder lekker ligt, maar dit is wel iets wat ik zal moeten ervaren als we de Bednest daadwerkelijk in gebruik gaan nemen met de kleine man erin!
Belangrijke eigenschappen om te weten
Het wiegje is makkelijk in elkaar te zetten en in te klappen, waardoor het makkelijk te verplaatsen en mee te nemen is. Het staat stabiel op het onderstel en zowel het wiegje als het onderstel zijn gemaakt van stevig materiaal. Het onderstel kun je makkelijk bevestigen aan je eigen bed met een band, zodat deze strak tegen het ouderlijk bed aan staat. Hiermee voorkom je het risico dat de baby mogelijk tussen het ouderlijk bed en het wiegje valt. Het materiaal van de zijden is van dusdanig sterk materiaal gemaakt dat het fungeert als brug tussen het wiegje en het bed. Tevens kunnen de zijpanelen makkelijk afgenomen en gewassen worden; ook het bevestigen hiervan gaat eenvoudig. De zijpanelen zijn met twee makkelijke clips vast te zetten.
De Bednest is eenvoudig in hoogte verstelbaar via een schuifmechanisme en kan gebruikt worden bij bedden waarbij de bovenkant van de matras tussen de 300-660 mm hoog is.
Belangrijke aandachtspunten bij het gebruik van de Bednest
Het is belangrijk om beide zijden gesloten te hebben wanneer de baby in het bedje ligt te slapen als je er niet bij bent. Ook is het belangrijk om altijd de gebruikershandleiding te lezen alvorens je de Bednest in gebruik neemt. Hier staan een aantal belangrijke gebruiksvoorschriften in! Mocht je een tweedehands Bednest aangeschaft hebben of een bednest geleend hebben en er ontbreekt een handleiding, dan kun je deze eenvoudig downloaden op de site via Bednest.nl of via deze Bednest UserGuide.
Groetjes Annemieke van Alles over je kind .nl