Blog

Gast blogger Annemieke

Bednest trilogie deel 3: ervaringen op lange termijn

Voor de review van de Bednest schrijf ik een trilogie. Waar ik in deel 1 het verhaal achter de Bednest en mijn verwachtingen gedeeld heb, ben ik in deel 2 terug gekomen op mijn eerste ervaringen en geef ik een terugblik op mijn eerdere verwachtingen. In deel 3 beschrijf ik mijn laatste ervaringen met de Bednest op de langere termijn. 

Veelzijdigheid van de Bednest

Zoals ook beschreven in de twee eerdere delen van deze trilogie is de Bednest een heel veelzijdig wiegje. Bij het schrijven van deel 2 was Tim net twee maanden oud. Tot die tijd hebben we de Bednest met name gebruikt als wiegje en cosleeper. Na een periode van zes weken is Tim geleidelijk aan op zijn eigen kamer gaan slapen, eerst alleen overdag en later ook ’s nachts. Het fijne was dat we de Bednest gewoon in zijn ledikantje konden zetten, zodat hij wel in zijn vertrouwde wiegje lag van de eerste twee maanden en op die manier geleidelijk aan kon wennen aan zijn nieuwe kamer en het alleen op de kamer slapen. Na ongeveer drie maanden hebben we Tim eerst overdag in zijn ledikant laten slapen en ’s nachts nog in de Bednest en later ook ’s nachts. De overgang van wiegje naar ledikant is (hierdoor) zonder problemen verlopen en Tim sliep goed in zijn eigen ledikantje op zijn kamer.

Ingebakerd in de Bednest

Doordat Tim de eerste periode erg onrustig met zijn armpjes was, kwam hij soms moeilijk in slaap, zeker de eerste periode dat hij alleen in het ledikantje lag. De Bednest gaf hem toch een gevoel van geborgenheid. Hierdoor zijn we Tim gaan inbakeren, eerst overdag om te kijken hoe hij daar op zou reageren. Gevoelsmatig vond ik inbakeren altijd ‘zielig’, omdat hij dan zijn armpjes niet kon bewegen. En wat als hij zou gaan rollen en niet meer terug kon rollen? Op dit vlak gaf de Bednest met name mijeen goed gevoel. Tim kon ik goed indekken en door de compactheid van het wiegje was ik niet bang dat hij zou gaan rollen. Toen ik gerustgesteld was op dit vlak en zag dat Tim heel rustig en tevreden werd van het inbakeren en hierdoor juist heel goed sliep, durfde ik hem ook ingebakerd in het ledikantje te leggen. Het was erg fijn om te merken dat hij hier veel aan heeft gehad waarna hij vervolgens ook in zijn ledikantje goed ging slapen!

Erg blij met de Bednest was ik ook weer na zijn eerste vaccinatie. Omdat er een kans is dat de baby koorts kan krijgen en zijn warmte niet kwijt zou kunnen na de vaccinatie, mag de baby de eerste 24 uur na een vaccinatie niet ingebakerd worden. Tim sliep juist eindelijk rustig omdat hij ingebakerd lag, dus ik was erg benieuwd hoe dit zou gaan. ’s Ochtends kreeg hij zijn prikjes, in beide beentjes één. Het eerste slaapje zonder inbakeren ging wel goed en ik dacht dat hij er weinig last van zou hebben, maar gedurende de dag bleef hij erg onrustig en wilde hij niet of nauwelijks slapen. Vanwege de adviezen heb ik hem eerst niet ingebakerd, maar ik vond het wel heel sneu voor hem dat hij niet in slaap kon komen in zijn ledikantje. Hij kreeg lichte verhoging dus inbakeren zag ik ook nog niet als optie. Toen heb ik de Bednest er weer bij gepakt en naast mijn bed ‘geïnstalleerd’. De lichte verhoging was tegen het einde van de avond wat afgenomen en omdat Tim nog steeds wel weinig geslapen had, heb ik besloten om hem toch in te bakeren en hem extra goed in de gaten te houden gedurende de nacht. Tim kon lekker in de cosleeper slapen: ik had de zijkant open gezet en zo kon ik hem goed zien en zijn hoofdje en nekje voelen voor de temperatuur, terwijl hij lekker sliep. En mocht hij een extra voeding nodig hebben of willen die nacht, dan kon ik hem zo pakken en daarna ook weer rustig terug leggen!

De eerste ervaring als reiswieg

Tot Pasen heeft Tim eigenlijk altijd in eigen bedje geslapen dus hadden we vooral ervaring met de Bednest als wiegje en cosleeper. Met de Paasdagen leken het ons erg leuk om even een weekendje weg te gaan met ons viertjes. En uiteraard is de Bednest mee gegaan. Zo kon Tim nog steeds in zijn eigen vertrouwde bedje slapen enerzijds en kon Milou gewoon in het campingbedje slapen, zodat we geen tweede campingbedje mee hoefden: dubbel voordeel dus! Ook nu weer viel het me op hoe handig de Bednest is om mee te nemen! Je klapt het zo in, het weegt niet veel en past goed tussen de bagage in de auto. Want met een weekendje weg met twee (kleine) kinderen sleep je al behoorlijk veel mee; het lijkt wel of je twee weken weggaat (en vaak heb je dan ongeveer hetzelfde mee)!

Tim en Milou konden beiden op een eigen kamertje slapen. Tim sliep boven en Milou beneden. Gedurende het hele weekend heeft Tim goed geslapen in de Bednest! Zelf ben ik erg overtuigd van ritme en regelmaat, dus het zal een combinatie zijn geweest van: op tijd in bedje leggen als hij moe is, ritme en regelmaat aanhouden zoals hij ook thuis gewend is, inbakeren én zijn eigen vertrouwde bedje. Ook als reiswieg is het dus erg goed bevallen!

Conclusie gebruik op de langere termijn

Tim is alweer bijna zes maanden, wat gaat de tijd snel zeg! De kennismaking met de Bednest was echt een top ervaring! Erg blij en dankbaar ben ik, dat ik dit wiegje heb mogen reviewen, dankzij Esther en Gerbo van Bednest.nl Net zoals elke periode met je baby wel iets heeft (van heel afhankelijk, tot steeds meer interactie en het ontwikkelen van een eigen karaktertje), heeft de Bednest mij ook elke periode weer iets gebracht. Met name de eerste periode in het gebruik als cosleeper op onze kamer naast mijn bed, daarna met de overgang van wieg naar ledikantje, maar ook als reiswieg in de latere periode. Erg leuk vind ik het dan ook, dat ook Lotte de mogelijkheid krijgt om haar kleine ventje er straks in te laten slapen. Zij zal uiteraard ook haar bevindingen delen op deze site en kijkt er dan ook met name naar vanuit het oogpunt als kinderfysiotherapeut.

Inmiddels slaapt Tim niet meer in de Bednest en alleen nog in zijn ledikantje of een campingbedje als we op pad zijn. Ik ben ervan overtuigd dat als je baby nergens last van heeft, de eerste periode van zijn leven heel belangrijk zijn voor de hechting, maar ook voor zijn eigen ontwikkeling en stemming. Tim is een erg tevreden en relaxt ventje, drinkt goed, groeit goed en ik durf bijna wel te zeggen dat ik precies weet wat en wanneer hij iets wil. Dit is voor ons beiden erg fijn en natuurlijk ook voor papa Jeroen en grote zus Milou! Kortom ik zou de Bednest zeker aanbevelen!

Groetjes Annemieke van Alles over je kind .nl