Blog

Waarom ik een Bednest kies by Sjaartje Pelkens ontwerper uit Eindhoven

Waarom ik een bednest kies

Investeren in hechting

Voor een tweede kindje heb je weinig nieuws nodig. Helemaal als je twee keer op een rij een jongetje verwacht, kun je heel duurzaam met je spullen omgaan (lees kleertjes). Toch was er één ding wat ik deze keer in huis moest halen. Iets wat je normaal júist vaker gebruikt, namelijk het wiegje.

Waarom ik een bednest kies

Ik wil co-sleepen

Toen ik zwanger was van Olle, kreeg ik het wiegje waar ik zelf als baby in heb geslapen. Een vintage, rieten wieg, die jaren in de familie meeging, dat klonk perfect! Mijn moeder had zelfs een nieuwe bekleding en matrasje gemaakt. Het wiegje stond weken klaar naast mijn kant van het bed.

 

Maar toen er eenmaal een kleintje in lag, knaagde het toch. Ik vond het niet alleen jammer dat ik vanuit bed niet direct in het wiegje kon kijken, ik vond het ook doodeng. Ieder zuchtje, kreuntje of beweginkje dat Olle maakte, schoot ik omhoog, omdat ik hem niet direct in de gaten kon houden. En hoewel ik het idee fantastisch vond dat Olle in hetzelfde wiegje sliep als ik ooit had gedaan, wist ik dat mijn volgende baby in een co-sleeper zou slapen.

Waarom ik een bednest kies Waarom ik een bednest kies

Waarom co-sleeping zo fijn is

De eerste weken zijn voor een kleintje nogal heftig. Je verlaat plotseling je warme, vertrouwde omgeving en komt in de wijde wereld terecht. Je lichaampje moet nog wennen en is eigenlijk nog helemaal niet af (met buikkrampjes en reflux als gevolg) en alles is nieuw. Het enige vertrouwde is de stem en geur van je moeder. Hoe fijn is het om in die tijd dag en nacht lekker dicht bij haar te blijven?

 

Ook voor mama

Voor moeders werkt het ook beter. De nachtvoedingen van Olle waren best een gedoetje. We haalden hem uit het wiegje en verschoonden hem. Ik gaf hem vervolgens borstvoeding en tegen de tijd dat hij ‘milk drunk’ in slaap viel, werd hij weer wakker als we hem terug het wiegje in moesten tillen. Onhandig! Met een co-sleeper kan de baby rustig bij je drinken, om vervolgens zachtjes terug in zijn bedje te ‘rollen’. Het drinken wordt onderdeel van je slaaproutine in plaats van een onderbreking van. Kortom, een betere slaapkwaliteit voor kind én moeder.

Waarom ik een bednest kies

Waarom Bednest?

Ik leerde over de Bednest toen ik vorig jaar poppy to PUMPKIN hielp op de Negenmaandenbeurs. Daar stond in de stand een Bednest, als onderdeel van de duurzame kinderkamer. Het bedje zag er prachtig uit (strak Scandinavisch design) en bij het zien wist ik het meteen; “deze wil ik volgende keer ook!” Het bedje en onderstel is gemaakt van FSC gecertificeerd beukenhout. Daarnaast kun je kiezen voor een biologisch matrasje, dat is gemaakt van een combinatie van kokosvezel, schapenwol en biologisch katoen.

 

Ik vond het de eerste weken na zijn geboorte heerlijk om ‘s nachts naar Olle te kijken. Eén nadeel, ik kon dat met het oude wiegje niet doen terwijl ik zelf in bed lag. De wieg was daarvoor te hoog. De Bednest heeft doorzichtige zijkanten, zodat je je baby altijd kan zien. Dit is voor mij misschien wel de allerbelangrijkste reden om voor het Bednest te kiezen. Verder is hij multifunctioneel en ook als ‘dichte’ wieg heel praktisch. Zo kan het wiegje ook licht gekanteld opgesteld worden, voor als je kleintje reflux heeft bijvoorbeeld. En omdat het bedje en onderstel zo eenvoudig in te klappen zijn, is het ideaal te gebruiken als reiswieg. Of als mozeswieg, zodat je kleintje ook in de woonkamer lekker dicht bij je kan blijven. Je merkt echt dat de Bednest ontwikkeld is vanuit de behoeften van moeder en kind en dat levert een ontzettend mooi product op.

Waarom ik een bednest kies

Duurzaam, maar niet duur

Overigens hoeft een Bednest helemaal niet duur te zijn. Je kunt hem bijvoorbeeld huren of tweedehands kopen op Marktplaats. Via de webshop van Bednest zelf zijn de wiegjes ook ‘refurbished’ te koop. Dat houdt in dat het wiegje al eens gebruikt is. Je krijgt er wel een nieuw matrasje bij en het bedje is professioneel gereinigd. Wel zo fijn!

 

De Bednest is ondertussen geleverd en ik kon het niet laten hem al een keertje in elkaar te zetten. Wij kozen voor een refurbished model en eerlijk gezegd merk ik nergens aan dat het een tweedehands exemplaar is. Hij is zó mooi en makkelijk in gebruik. En plotseling heb ik nóg minder geduld en kan ik niet wachten de wieg ‘voor het echt’ te gebruiken. Nog 3 maandjes… En dan krijgen jullie foto’s van de Bednest met een daadwerkelijk kindje erin 😉