Gast blogger Lotte
Prematuur geboren en de Bednest, mijn positieve ervaring.
Mijn eerste zwangerschap ging makkelijk en ongecompliceerd. Na bijna 40 weken braken mijn vliezen en werd ik moeder van een prachtige dochter, Sophie. Ruim twee jaar later werd ik opnieuw zwanger, dit keer van een jongetje. Helaas beviel ik vijf weken te vroeg van Pepijn en volgde een intensieve ziekenhuisperiode. Toen hij eindelijk mee naar huis mocht, kreeg ik de mogelijkheid om de Bednest als bedje voor Pepijn te gaan gebruiken. En deze ervaring is absoluut positief gebleken! In deze blog lees je waarom de Bednest mij en mijn prematuur geboren zoon zo enorm goed bevallen is.
Precies vijf weken voor de uitgerekende datum braken mijn vliezen. Wat een schrik. De bevalling liet niet lang op zich wachten, binnen 24 uur werd Pepijn geboren. De bevalling zelf ging vrij soepel, helaas was de start van Pepijn dit niet. Tegen de verwachtingen in lukte het hem niet om zelfstandig te ademen, waardoor hij de eerste week van zijn leven beademing en later ademondersteuning heeft gekregen. Van een roze wolk is dus geen sprake geweest, het was een donkergrijze wolk vol zorgen. De eerste dagen stonden in het teken van overleven. Beademing, slangetjes, infuus, sonde, bloedtransfusies en alleen in zijn ‘bedje’. Vooral dat ‘alleen’ is lastig, als moeder wil je je pasgeboren baby vasthouden, ruiken, knuffelen, kussen, leren kennen en meer. Maar dat kan niet. Na een paar dagen mocht ik hij een paar uur per dag bij me liggen en verder konden we elkaar niet echt leren kennen. Met kleine stapje ging het gelukkig steeds een beetje beter. Na een week kon hij zelf ademen, een grote mijlpaal, na ruim twee weken dronk hij zelf zijn flesjes redelijk leeg en na drie weken besloot de arts dat hij mee naar huis mocht. We kunnen elkaar eindelijk echt leren kennen en gaan genieten. Uiteraard stond zijn bedje, de Bednest al klaar naast ons bed!
Geborgen en begrensd in de Bednest
Alle baby’s hebben behoefte aan geborgenheid en begrenzing. Prematuur geboren baby’s hebben hier extra veel behoefte aan. In het ziekenhuis zie je dit al terug in de speciale nestjes die ze gebruiken in de couveuse en in het wiegje. De begrenzing kent je baby vanuit de baarmoeder en geeft ze een gevoel van veiligheid en geborgenheid. De Bednest is een mooi klein wiegje en biedt deze begrenzing. Ook de lakentjes strak inpakken vinden prematuren fijn. Dit vond ik wel iets lastiger met het matrasje van de Bednest. Deze is vrij licht, dus de dekentjes strak om Pepijn heen spannen was best moeilijk.
Vertrouwen krijgen door de Bednest
In het ziekenhuis is er altijd iemand die met je meekijkt. Natuurlijk doe je als ouder telkens een beetje meer in de verzorging, maar de verpleging helpt zeker ook nog mee. Omdat ik nog een dochter heb, kon ik niet 24 uur per dag bij Pepijn zijn en kwam de verzorging voor hem voor een deel ook bij anderen terecht. Eenmaal thuis is er niemand meer die met je meekijkt. Je moet als ouder leren je baby als ‘gewoon’ te gaan zien en niet overbezorgd te zijn. Je moet zijn geluidjes en signalen leren kennen en erop vertrouwen dat hij het nu echt zelf kan. De Bednest heeft dit proces makkelijker gemaakt. Omdat coslapen door het bedje veilig mogelijk is, was hij altijd bij mij. In de nacht hoefde ik alleen maar even opzij te kijken en ik kon zien dat het goed met hem ging. Omdat het bedje makkelijk te verplaatsen is, stond het overdag in de woonkamer. Zo had ik Pepijn altijd ‘onder mijn hoede’.
Makkelijker voeden door de Bednest
In het ziekenhuis gebeurde het voeden op tijd. Om de drie uur kreeg hij eerst zijn melk via de sonde en later uit een flesje en zelfs uit de borst. Zeker de laatste week had ik zelf het gevoel dat Pepijn vaker een voedingsbehoefte had. Het uur voor de voeding was hij altijd onrustig en ontevreden. Eenmaal thuis besloot ik te gaan voeden op verzoek. Door de Bednest had ik Pepijn dag en nacht in het vizier, ik zag de hongersignalen direct. Dit bleek wel even pittig, want Pepijn bleek om de 2 uur echt behoefte te hebben, dag en nacht. Door de Bednest hoefde ik hem in de nacht eigenlijk alleen even opzij te schuiven en hij lag bij me. Na het voeden schoof ik hem weer terug en we sliepen samen veilig verder.
Overal in zijn vertrouwde bedje door de Bednest
Ik vond het fijn om Pepijn bij me in de buurt te hebben. Door de ziekenhuisperiode was hij ook gewend aan veel geluid en beweging om hem heen, hij sliep hier juist goed van. Het handige van de Bednest is dat het wiegje in een mum van tijd ingeklapt, verplaatst en weer uitgepakt is. Hierdoor wisselde het bedje bij ons vaak van plek. In de nacht stond het bedje naast ons bed, overdag in de eerste periode altijd beneden, en later plaatste ik het wiegje zonder onderstel in het ledikantje op zijn kamer. Heel praktisch en Pepijn kon zo op elke moment in zijn vertrouwde bedje slapen. In het laatste weekend van mijn verlof zijn we een lang weekend weggeweest. Pepijn was toen bijna 5 maanden oud. Uiteraard ging de Bednest mee. Ingeklapt neemt het bedje helemaal niet veel ruimte in, dus het bedje paste makkelijk in de auto. Ideaal!
Minder spugen door de Bednest
Pepijn was (en is) een baby die veel en snel spuugt. Liggen na de voeding resulteerde altijd in (veel) spugen. Op zich had Pepijn hier zelf niet veel last van. Ik vond het echter wel vervelend. Volgens de richtlijn veilig slapen moeten baby’s op hun rug slapen. Maar als je baby veel spuugt, is de kans op verslikken aanwezig. De Bednest kun je heel makkelijk schuin zetten. Door het onderstel iets aan te passen kun je het wiegje met een mooie hellingshoek positioneren. Ideaal voor Pepijn, doordat zijn hoofdje altijd in een hogere positie ligt dan het maagje, had ik echt het gevoel dat hij minder voeding terug gaf.
Ik ben blij dat ik de mogelijkheid kreeg om de Bednest te gebruiken in de eerste levensmaanden van Pepijn. Mijn ervaringen zijn positief en ik kan het bedje andere ouders zeker aanraden. In mijn werk als kinderfysiotherapeut in het ziekenhuis zie ik regelmatig prematuren en hun ouders. Het uitleg geven aan ouders over onder andere begrenzing, geborgenheid, positionering en de contactname met je premature baby is hier een onderdeel van. Regelmatig deel ik mijn eigen positieve ervaringen met co slapen en de Bednest.
Liefs Lotte