Blog

Mama’s op hakken by Elise

Samen slapen met een co-sleeper

Toen ik zwanger raakte van Filip wist ik gelijk dat ik hem de eerste tijd bij ons op de kamer zou willen, net als ik Summer bij me had de eerste paar maanden. Voor Summer had Arjen destijds zelf een co-sleeper gemaakt, omdat we er geen konden vinden die we mooi vonden en ook nog paste aan onze boxspring. Die co-sleeper hebben we weg gedaan toen Summer op haar eigen kamer ging slapen, hij was niet meer uit elkaar te halen en we hadden geen plek om hem op te bergen. Ik moest dus op zoek naar een nieuwe, en had de mazzel dat ik de co-sleeper van Bednest mocht uitproberen! In deze blog zal ik jullie vertellen waarom ik zo’n fan ben van samen slapen.

Veilig

Onder co-sleeping wordt het samen slapen in dezelfde ruimte verstaan. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het voor baby’s heel goed is om dicht bij hun ouders in de buurt te slapen. Het schijnt dat wanneer het kindje de ouders hoort ademen, kuchen of omdraaien, het gestimuleerd wordt om zelf te blijven ademhalen. Dit verkleint de kans op wiegendood! Wiegendood is mijn grootste angst in deze vroege fase dus dit gegeven maakte dat ik graag koos voor co-sleeping. Het bedje van Bednest is daarnaast ook veilig omdat er een duidelijke afscherming is tussen het ouderlijk bed en het matrasje van de baby. Zo kan bijvoorbeeld nooit jouw deken over zijn of haar gezichtje komen.

Praktisch

Natuurlijk kan je ook een normaal wiegje naast je eigen bed zetten, maar wat ik juist zo handig vind aan deze co-sleeper van Bednest, is dat ik niet hoef op te staan om Filip te pakken. Ik klap de zijkant naar beneden en neem hem bij me. Wat ik daarbij zelf heel fijn vind is dat dit vrijwel geheel geruisloos kan. Filip valt vaak in slaap tijdens de voeding, en dan vind ik het belangrijk dat hij niet weer wakker wordt van het geluid van het openmaken van het bedje. En doordat ik niet hoef op te staan, kan ik het hele voedingsritueel half slapend uitvoeren, waardoor mijn eigen slaap zo min mogelijk wordt verstoord. Een goede nachtrust is al zo zeldzaam die eerste weken, alle minuutjes zijn wat mij betreft meegeteld.

Hechting

Ook is samen slapen goed voor de hechting tussen jou en je kindje. Wanneer hij hoort en ziet dat je dichtbij bent, en jij snel kan reageren op de signalen die hij geeft voelt hij zich veilig en bouwen jullie een band op. Dit zorgt er weer voor dat hij goed kan ontwikkelen, een veilige hechting is namelijk erg belangrijk voor de groei van de hersenen. Wat ik zelf fijn vind is dat Filip niet eens hoeft te huilen voor zijn voeding. Ik word al wakker als hij een beetje gaat kreunen en smakken, waardoor ik hem kan pakken nog voordat hij gaat roepen. Dit is zowel voor hem fijn, als voor mijn man en Summer die er dus niks van merken. Arjen vraagt geregeld: “heeft hij nou doorgeslapen vannacht?”. Waarop ik natuurlijk in een deuk ligt want Filip komt gemiddeld voor 2 à 3 nachtvoedingen. De Bednest blijf ik dus voorlopig nog zeker gebruiken! Bekijk het mooie bedje op www.bednest.nl.