Blog

Gast blogger Nies Cools

SAMEN SLAPEN MET JE BABY: ZO DOEN WIJ HET

Ik moest er niet over twijfelen, voor mij was het een evidentie om te gaan samen slapen met onze zoon. Zeker omdat ik borstvoeding wilde geven en het me dan echt niet doenbaar leek om elke keer te moeten opstaan en naar een andere kamer wandelen. Maar dat was niet de enige reden, ik wilde gewoon mijn pasgeborene dicht bij mij.

Er is veel onderzoek gedaan naar co-sleeping, zowel door Unicef als door de World Health Organization en ze zijn het er allemaal over eens: samen slapen met je baby is belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Voor de eerste maanden kozen wij voor Bednest. Speciaal ontworpen om veilig te kunnen samen slapen met je baby.

De voordelen van co-sleeping zijn eindeloos, ik schreef er eerder al dit artikel over waarin we ook laten zien hoe je de Bednest gemakkelijk in elkaar zet. Dit was voor Morris geboren werd, we zouden toen de Bednest gaan testen. Ik kende dus de voordelen al, maar hoe het er in realiteit aan toe zou gaan, was natuurlijk nog afwachten. Kindjes kunnen gemiddeld tot (dik) 6 maanden in de Bednest slapen, et voilà… Daar zijn we nu dus deel ik graag onze samen-slaap-ervaringen met jullie.

EEN GERUST GEVOEL

Het feit dat Morris elke nacht naast me ligt, geeft mij een enorm gerust gevoel. Je gaat er symbiotisch van slapen zelfs. Soms ben ik wakker voor hij wakker wordt, alsof mijn lichaam weet dat hij bijna een voeding nodig heeft. Ik ben ook blij dat ik in zijn buurt ben als hij eens huilend wakker wordt (gebeurt zelden dus dan ben ik er gewoon graag snel bij), ik ben blij dat ik in zijn buurt ben als hij een hoestbui heeft en ik ben ook gewoon heel blij dat ik in zijn buurt ben als hij zich ’s morgens uitrekt en zijn eerste glimlach boven tovert. Het samen slapen zorgt bij mij voor een betere nachtrust omdat ik mij geruster voel: als er iets is met onze zoon, ben ik vlakbij.

SNELLER INSLAPEN NA NACHTVOEDINGEN

Nachtvoedingen, er wordt veel over gezegd en geschreven. Biologisch en fysiologisch gezien heeft een baby het gewoon nodig, tot minstens 6 maanden. Wat ik als enorm voordeel heb ervaren aan het co-sleepen is dat je zelf ook sneller terug de slaap kan vatten. Ik leg onze zoon aan, hij valt weer in slaap aan de borst en ik leg hem terug. Dat allemaal zonder zelf één stap uit het bed te hoeven zetten. Door borstvoeding te geven, maak je zelf ook een hormoon aan dat je weer sneller doet inslapen, dus na zo’n voeding zelf nog gaan rondlopen is eigenlijk geen goed idee.

TOF DESIGN & KLEIN EN COMPACT

Geef toe, het design van zo’n co-sleeper is ook belangrijk. Ik heb er gezien die me handig leken maar echt niet mooi waren. Samen slapen met je baby mag er ook gewoon leuk uit zien. De Bednest kan je trouwens ook gebruiken als reiswieg (handig mee te nemen) of reisbedje. Ook handig om weten: je kan deze cosleeper ook schuin zetten.  Soms is dat nodig als je baby veel terug geeft of last heeft van reflux.

De Bednest is zo in elkaar gezet en je hebt er geen gereedschap voor nodig dus het kan zonder bouten of schroeven. Het matrasje ligt er al in, dus je Bednest is direct klaar voor gebruik. Even een hoeslakentje kopen en klaar!

WAT NA 6 MAANDEN

Als je kleintje de 6 maanden gepasseerd is, wordt de Bednest stilaan te klein. Ik vind het ook wat zwaar worden om Morris in het bedje te tillen. De Bednest heeft een zijpaneel dat fungeert als veiligheidsbrug. Belangrijk, maar je kan je baby niet in z’n bedje ‘schuiven’. Dat is een trucje dat ik leerde op een Facebookgroep van borstvoedende mama’s. Zo heb je grootste kans dat je kindje blijft slapen en jij hoeft niet te tillen. Een goede oplossing op termijn is dus om een groter baby/peuterbed om te bouwen tot co-sleeper. Dit kan je gemakkelijk zelf, als je de ‘veiligheidsregels’ in acht neemt. Zo moet je zien dat het babybed en het ouderbed op exact dezelfde hoogte staan en moet je het babybed stevig aan het ouderbed vast maken zodat het niet kan verschuiven.

Baby’s en doorslapen: het geheim

Sorry. Misleidende titel. Er is geen geheim. Elke baby is anders. Maar nu we het toch over slapen hebben… Doorslapen is in de eerste maanden van het leven van je baby eerder onnatuurlijk. Baby’tjes hebben mama of papa nodig ’s nachts, en hun lichaam heeft die nachtvoedingen hard nodig. Als ouder ga je na een tijdje op zoek naar ‘hulpmiddeltjes’, want het slaapgebrek weegt soms door. Hier ook. Als we om 22u30 met z’n allen slapen en om 00u30 wordt er alweer iemand wakker naast me, dan durft de moed me soms ook in de schoenen zinken.

Van alle dingen die we geprobeerd hebben, is er één dat absoluut niet werkt: laten huilen. Sorry guys, ik doe er gewoon niet aan mee (ik heb het uitgetest hoor: welgeteld 10 seconden). Ik vind het verre van prettig en het voelt voor ons (ook voor mijn man) heel onnatuurlijk. Wat werkt wel: meneertje gewoon een voeding geven, hij valt zelfs al terug in slaap terwijl hij eet.

Wat ook werkt: de inbaker-slaapzakjes van Puckababy. Ik heb ze in het prille begin niet gebruikt omdat ik niet wilde dat het Morris zijn hongersignalen zou onderdrukken. Toen hij een week of acht was en hij duidelijk nachtvoedingen bleef vragen (wat dus positief was!), zijn we voor de Piep gegaan, en nu slaapt hij al even in de Mini. Het geeft hem een rustig gevoel. Slaapt hij er echt langer door? Een tijdje heb ik gedacht van wel (dan sliep hij wel eens blokjes van 4uur), de laatste tijd slaapt hij maximum blokjes van 3uur. Dus de ultieme doorslaap-tip heb ik niet ???? En ook nog niet gevonden op Mr. Google dus het is even uitzitten, denk ik.